Training verslagen

 

woensdagavond 1 juli: keerzijde van de clown met Marleen van Os en Bart. woensdagavond 18 februari 2015: Improvisatie met Rudy en Arie

Rudy nam ons o.a. mee onder een denkbeeldige douche. Daarna mochten we ons uitleven met het koor. Arie nam het na een korte pauze over. 3 clowns waren op het toneel. 2 kregen iets met elkaar en de 3e probeerde te “vertalen” of probeerde er weer bij te komen. Arie gaf daarbij aanwijzingen om de act een andere richting op te krijgen of het hilarisch te maken door de vreemde wending die er gegeven werd door de aanwijzing. Was weer een geslaagde avond waar we veel hebben gelachen.

Zaterdag 7 februari 2015: maskers met Frans Krom

Met Frans hebben we een bijzondere dag gehad die voor herhaling vatbaar is.

De maskers waar mee gewerkt is worden echt gebruikt op Bali.De groep maskers waar wij mee gewerkt hebben vertegenwoordigd de gewone man op straat. Daarnaast zijn er nog 2 groepen maskers die de verbinding met het bovenaardse vertegenwoordigen en de laag er tussen in.
Bij deze maskers staat er een hoop van het karakter vast maar is er nog invloed van je zelf mogelijk. Bij de andere 2 groepen staat het vastomlijnd wat en hoe en mede daardoor worden die niet door Frans gebruikt. (dit is wat ik me er van kan herinneren. Klopt het niet voel je vrij om het te veranderen!!)

Het opwarm gedeelte was om ons alert te maken en onze zintuigen te openen.
O.a. Je naam noemen met een beweging. De naam noemen van degene naast je met een beweging erbij. Een beweging met geluid en overnemen door de volgende en doorgeven en wat vergroten of in dezelfde stemming.
Andere was dat we in 2 rijen tegenover elkaar stonden en ieder een deel van een verhaaltje kreeg.Je zei je zin en daar deed je een beweging bij. De anderen van je rij deden je dan na.Dan deed de volgende van de rij tegenover je zijn stukje en werd het door die rij herhaald. Was de bedoeling om het zo achterelkaar te doen dat er geen haperingen waren tussen herhalen en volgende deel.

Eind van de ochtend zijn de maskers uit de zakken gehaald volgens een ritueel met wierook en aan ons getoond. We stonden in een hoefijzer rond de zakken die op banken lagen.
Per 4 zochten we een masker. Zette die op met onze ruggen naar het publiek en dan omdraaien.Niets doen en alleen maar kijken. Frans gaf aanwijzingen over wat te doen. Was voor iedereen weer anders hoe het ervaren was. Grappig was soms dat degene die het masker op had een totaal ander beeld had dan het publiek van hoe het voelde en overgekomen gekomen was. Ook de shawltjes, hoedjes, doeken deden een hoop met wat het effect was.
Sommige maskers zagen er eng uit op de bank maar niet zodra iemand het op had. Of het zelfde masker door iemand anders gedragen er een totaal andere persoonlijkheid tevoorschijn kwam.

Per 2 tal zocht je een masker en Frans gaf aanwijzingen over het opzetten en het ervaren van je masker terwijl je in de spiegel keek. Daarna kwam er 1 op en iets later de ander. Kijken wat er ontstond, ook met aanwijzingen van Frans als het stagneerde of er verwarring was.
Na de pauze zijn we er mee door gegaan.
De 1ste keer zag je bij verschillende toch nog hun clown terug komen in het geheel.
De 2e keer was het bij iedereen toch wel anders en kwam er meer vanuit het lijf en kwam het geluid er ook makkelijker.
Voor iedereen was het een leerzame, leuke dag en voor herhaling vatbaar.

 

Woensdag 21 januari 2015: doelgroep dementie met Marleen de Kleijn

Woensdagavond 21januari hebben we een leerzame avond gehad met dank aan Marleen de Kleijn.

Eerst heeft ze wat verteld over wat dementerende kunnen ervaren door ons doen en laten.
Begonnen met ogen dicht heel rustig bewegen op muziek op aanwijzingen van Marleen.
Daarna allerlei soorten muziek met verschillende intenties/emoties. Dat in beweging uiten.

Oefening met observeren. Met ruggen tegen elkaar aan zitten, gaan staan… naar elkaar kijken en weer gaan zitten. Marleen ging toen allerlei dingen vragen over de persoon die tegenover je rug zat. Confronterend voor heel veel van ons.

Marleen had huishoudfolie meegenomen en brillen voor degene die er geen (op) hadden. Strook van het folie over de bril waardoor het wazig kijken werd. Ook nog watten in de oren zodat er minder duidelijk te horen was wat er gezegd werd.

In 2 tallen: 1 dement spelen de ander met neus op proberen het ding in de handen te krijgen. Perry ervoer dat het praten van iemand anders zo dicht bij, terwijl hij zich wilde concentreren op Arie, heel veel irritatie gaf. Hij kon het blokken maar gaf aan dat hij zich kan voorstellen dat een demente er knettergek van wordt.

Daarna 2 dement naast elkaar op de stoel en kregen emotie mee (Geïrriteerd, verward, en wil naar huis!!!, bang)

2 clowns die probeerden contact te krijgen.

Muziek werkt, rustige benadering ook (dat wisten/weten velen al door de ervaring). Afstand houden kan ook helpen. Ik sloeg Ron zijn bril van zijn gezicht in een impuls van mij om zijn mond harmonicaatje te pakken. Oeps.

Mochten er nog aanvullingen zijn van degene die geweest zijn dan graag.

 Posted by at 12:06